Club studențesc  Gen și Democrație

[RO]

Clubul studențesc Gen și Democrație (coordonatoare : prof. dr. Ionela Băluță,) se dorește un cadru de dezbatere și de reflecție asupra unor teme importante plegate de egalitatea de gen și democrație. Mai puțin formalist și formalizat, clubul nostru își dorește să încurajeze exprimarea părerilor personale și să răspundă preocupărilor membrilor săi.


[EN]

The Student Club - Gender and  Democracy (coordinator: prof. Dr. Ionela Baluta) is intended as a framework for debate and reflection on important issues in gender equality and democracy. Less formalistic and formalised, our club aims to encourage the expression of opinions and to respond to the concerns of its members.

[FR]

Le club pour les étudiants Genre et  Démocratie (sous la coordination de  prof. dr. Ionela Băluță) se veut un espace de débats et de réflexion sur des thèmes liés à l'égalité de genre et la démocratie: Moins formel et formaliste, il encourage l’expression des opinions personnelles et veut répondre aux attentes et aux intérêts de ses membres.

       Egalitatea de gen este unul din indicatorii folosiți pentru a analiza calitatea unui regim democratic. De la primele procese de socializare si educatie, până la definirea cetățeniei și la reprezentarea politică a femeilor, toate procesele sociale și politice sunt traversate de problematici legate de constructia genului. În ce fel normele și reprezentările despre rolurile de gen transmise în familie, la școală, în mass media, prin filme și literatură contribuie la (re)producerea inegalitatilor de gen? Care este rolul mișcărilor feministe în schimbarea legislativă și formularea de politici publice care să promoveze egalitatea de gen? Iată doar câteva întrebări ce vor fi abordate în întâlnirile acestui club destinat studentelor si studentilor FSPUB. 


       Formatul este unul deschis, temele și frecvența întâlnirilor vor fi stabilite în funcție de  interesele și nevoile grupului (propunerea inițială este de două întâlniri pe lună). Gândit pentru a încuraja dialogul și explorarea unor forme de învățare complementare cursurilor, Clubul propune, în funcție de subiect, diverse forme de abordare: discuții pornind de la o carte; discuții pornind de la vizionarea unui film/documentar; să mergem la teatru împreună și pe urmă să vorbim despre spectacol; să vizităm împreună o expoziție; să organizăm întâlniri și discuții cu specialiste și specialiști din mediul asociativ sau din instituții publice (pe care le putem organiza și la sediile asociațiilor/instituțiilor).

 

Modalități de înscriere

Clubul este deschis studentelor si studenților FSPUB, pe baza unui mail trimis la adresa ionela.baluta@unibuc.ro, care să conțină o scurtă motivație și câteva teme de interes.