De ce e importantă și ce facem cu o diplomă în domeniul egalității de șanse?

Centrul pentru politicile egalității de șanse (CPES) Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, în parteneriat cu Asociația pentru Egalitate, Liberă alegere, Studii de gen și Echitate (ELISE) 

DEZBATERE 

DE CE ESTE IMPORTANTĂ ȘI CE FACEM CU O DIPLOMĂ ÎN DOMENIUL EGALITĂȚII DE ȘANSE? 

12 mai 2022, 18:00, online 


CUVÂNT INTRODUCTIV: Ionela BĂLUȚĂ, Profesoară FSPUB, Directoare CPES

 INTERVENȚII: Csaba ASZTALOS, Președinte CNCD, profesor asociat MPES 

Cristina BADEA, UNICEF, profesoară asociată MPES 

Irina ILISEI, Expertă de gen, Asociația Plural 

Mircea MOCANU, Șeful OIM România, profesor asociat MPES 

MODERATOARE: Drd. Amalia GRIGORE, Președintă ELISE 

Eveniment online, transmis live pe Facebook 

Csaba-Ferenc Asztalos : jurist, avocat, din anul 2002 este membru în Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării - CNCD, din anul 2005 este președintele instituției de egalitate – CNCD. Din anul 2004 până în prezent este formator colaborator la Institutul Național al Magistraturii pe materia Nediscriminării. 

Are studii post-universitare - Program on Applied Security Studies (PASS) - Centrul European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall” Garmisch-Partenkirschen – Germania, master în „Analiza informațiilor” - Universitatea București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, doctor în drept – Universitatea București, Facultatea de drept. Predă materia Dreptul nediscriminării la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (din 2011, master resurse umane), respectiv la Facultatea de Științe Politice (din 2015, master - Politicile egalității de șanse în context românesc și european a Universități București. Predă materia Drepturile omului și nediscriminarea la Facultatea de Științe Politice (2019), la Școala Națională de Studii Politice și Administrative – București și la Academia Națională de Informații Mihai Viteazul. Este expert al Serviciului de asistență externă TAIEX al UE din 2010. Între 2011 – 2016 a fost expert evaluator / raportor – „Misiunea experților privind dialogul VISA in Ucraina” - in cadrul Instrumentului TAIEX, Direcția Generală a Comisiei  Europene de Extindere. A avut misiuni de evaluare și pregătire în Bosnia Herțegovina, Kosovo și Moldova. Lector, trainer în diferite programe finanțate de Uniunea Europeană, respectiv Consiliul Europei. 

Cristina Badea : team leader și project manager cu experiență la nivelul organizațiilor internaționale, sistemului public și mediului civic din România; specialist de progam cu expertiză în domeniul drepturilor copilului și egalității de gen. Formare academică în domeniul științelor politice în cadrul Facultății de Științe Politice  și sociologiei politice în cadrul Univerisite Paris 7 Denis Diderot. Este profesoară asociată a masterului Politicile egalității de șanse în context românesc și european, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București.

Irina Ilisei, PhD : președintă a Asociației Plural unde implementează proiecte internaționale în domeniul educației pentru drepturile omului prin metode non-formale cu focus pe tematica egalității de gen, minorităților etnice/ minoritatea romă. Este implicată de peste 10 ani în mișcarea feministă în calitate de formatoare, activistă și cercetătoare; co-fondatoare a platformei online Feminism România. În prezent contribuie la profesionalizarea expertizei de gen în România în cadrul proiectului EGALIS – Egalitate de Gen prin Educație și Schimbare Socială.

Mircea Mocanu conduce din 2013 biroul Agenției ONU pentru Migrație (OIM) din România. El este implicat activ în punerea în aplicare a unor soluții practice pentru a ajuta migranții, refugiații, victimele traficului și persoanele cetățeni români care solicită asistență consulară de urgență. Înainte de a lucra la OIM, experiența profesională a lui Mircea a inclus misiuni cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) si CE în Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Europa de Est, unde a derulat cu succes intervenții socio-economice în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM). Mircea este un susținător puternic al cooperării și comunicării interinstituționale la nivel guvernamental, neguvernamental, dar și prin implicarea activă a sectorului privat în intervențiile umanitare. În calitate de coordonator al tuturor activităților OIM în România, el a folosit adesea experiența Organizației pentru a consolida politicile publice sau pentru a mobiliza resurse relevante în sprijinul persoanelor vulnerabile care fie doreau să se întoarcă în țara de origine, fie doreau să beneficieze de serviciile de integrare facilitate de OIM.