2024. VOCILE CARE CONTEAZĂ. EGALITATEA DE GEN ȘI REPREZENTAREA POLITICĂ ÎN ROMÂNIA
Proiect de monitorizare și analiză a alegerilor din perspectiva egalității de gen
Echipa proiectului:
Coordonatori: prof. univ. dr. Ionela Băluță și conf univ dr. Claudiu Tufiș
Studente / studenți
Bianca Antoce, Alumna MIPA
Melisa Blănariu MPES 2
Ilie Călin, MPES 1
Ana-Maria Cioroianu, Alumna SPE
Adela Cosgarea, Alumna MIPA
Adriana Creangă, MPES 2
Teodora Maria Mateescu SPE 2
Alexandra Ana Maria Mihalcea, MPES 1
Sabina Ioana Nistor, MPES 1
Maria Ioana Precup RISE 3
Diana Elena Ștefan, RISE 3
Cătălina-Ecaterina Tarasov Alumna MPES
Andrei Laurențiu Zepiși, RISE 3
Anul 2024 aduce în România 4 runde de alegeri. Este practic o reînnoire (sau reproducere) a tuturor instituțiilor reprezentării democratice.
Reprezentarea politică a femeilor si egalitatea de gen reprezintă, de mai multe decenii, un principiu fundamental al democrațiilor actuale dar și un indicator de măsurare a calității acestora.
O parte dintre studentele și studenții de la Masterul Politicile Egalității de Șanse și de la Clubul studențesc Gen și democrație vor derula un proiect de cercetare privind locul și felul în care egalitatea de gen este prezentă sau nu în procesul electoral.
Proiectul are trei axe.
1. O analiză a partidelor politice prin prisma egalității de gen. Pentru a vedea în ce măsură cultura organizațională a partidelor politice este deschisă egalității de gen, vor fi analizate următoarele aspecte : statutul partidelor politice ; funcția de președinte și structura de conducere națională ; metodologiile privind constituirea listelor electorale (dacă există) ; programul politic.
2. Monitorizarea alegerilor prin prisma egalității de gen și a reprezentării politice a femeilor : vor fi evaluate listele de candidați și programele electorale ale partidelor politice care apar în sondajele de opinie, pentru alegerile europarlamentare, prezidențiale și parlamentare naționale. Din cauza resurselor limitate, nu vor fi analizate alegerile locale. Pentru fiecare partid / respectiv pentru alianțele electorale, va fi publicată o analiză pe următoarele asepcte : reprezentarea descriptivă a femeilor ; reprezentarea substantivă a femeilor ; alte aspecte ale egalității de gen.
3. Colectarea de date și analize legate de reprezentarea politică a femeilor și egalitate de gen (și campanii anti-gender) în campaniile electorale. Datele colectate : programele electorale ale partidelor / formațiunilor alianțelor politice ; paginile de social media ale partidelor politice, ale organizațiilor / grupurilor formale de femei, organizațiilor de tineret și ale candidatelor / candidaților care vor fi selectați, pe baza unor criterii formulate pornind de la literatura de specialitate.
Pe lângă partea de cercetare, care va fi publicată pe site-ul centrului, în articole și într-un volum colectiv, ne propunem și comunicarea rezultatelor prin intermediul rețelelor de socializare și al mass mediei, pentru a atrage atenția asupra nevoii de a introduce dimensiunea de gen în analizele legate de alegeri.