Centrul pentru Politicile Egalității de Șanse vă invită
28 februarie 2025, 17.00 - 19.00
CPES – Centrul pentru Politicile Egalității de Șanse,
Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București
Str. Spiru Haret, nr. 8
Sala Negulescu
Începând cu luna februarie 2024, am inițiat o serie de conferințe științifice ale CPES pe teme din sfera studiilor de gen.
Vă invităm la conferința din luna februarie 2025:
Politica anti-gender și producerea alternativă de cunoaștere. Media radicală și ofensiva antigender
susținută de Oana Băluță, conf. univ. dr., Facultatea de Științe Politice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative
Conferința va fi comentată de prof. univ. dr. Ionela Băluță, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București
Rezumat: Mișcările și politica antigender nu sunt doar lupte pentru a inversa sau bloca politicile privind egalitatea de gen; ele sunt, de asemenea, lupte referitoare la producerea de cunoaștere.
Prelegerea are ca punct de pornire cercetările autoarei și explorează rolul pe care îl joacă media digitală din dreapta radicală în producerea unei cunoașteri alternative despre gen în timpul Referendumului pentru Familie din 2018 din România și reflectează critic asupra provocărilor pe care acest fenomen le ridică pentru luptele locale feministe și LGBTQ+ pentru recunoaștere și reprezentare. Conceptualizez Referendumul pentru Familie ca un moment semnificativ în producerea de cunoaștere alternativă despre gen și susțin că factorul media are un rol substanțial în campaniile anti-gender. Argumentul meu este că aceste campanii anti-gender delegitimează producerea de cunoaștere de gen și dezvoltă în același timp o producere alternativă de cunoaștere. Cea din urmă, este un tip de ”cunoaștere” reactivă care le permite actorilor anti-gender să se poziționeze regresiv în plan discursiv, civic, politic față de egalitatea de gen, drepturile femeilor, drepturile persoanelor LGBTQ+ (Băluță 2023).
Prelegerea urmărește să surprindă dimensiunea politică a mișcărilor antigender, cât și lupta epistemică pe care acestea o generează. Interesul față de producerea de cunoaștere și controlul asupra acesteia sunt vizibile și prin, de exemplu, încercarea de interzicere a studiilor de gen din 2020 în România, prin delegitimarea și radicalizarea dezbaterilor parlamentare despre educație sexuală în intervalul 2020 - 2024. Prin urmare, există un potențial ridicat de coliziune atât în producerea, cât și în transferul cunoașterii despre gen – două domenii esențiale pentru studiile de gen, dar și pentru politicile de gen. În acest context, media poate acționa ca un actor antigender, ale cărui narațiuni despre gen necesită o analiză și o reflecție mai aprofundată.
Scurtă prezentare biografică: Oana Băluță are o dublă apartenență: academică și civică.
Este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Științe Politice, SNSPA. Este doctor în științe politice (SNSPA) cu o temă despre gen și interese politice în România actuală, are un masterat în Gen și Politici Publice (SNSPA). A scris, coordonat și publicat articole și cărți despre: campanii anti-gender, interese de gen și reprezentare politică, mobilizarea civică în domeniul violenței de gen, reprezentări ale violenței de gen în media, politici de armonizare a vieții de familie cu profesia, mișcarea feministă în România după 1990.
Publicații recente:
· Oana Băluță and Ionela Băluță, 2025 (forthcoming), Where to? Gender Studies, Epistemic Injustice and the Politics of De-Democratization in Romania, European Journal of Politics and Gender.
· Oana Băluță, 2023, What’s in a name? Alternative Gender Knowledge and the Retrogressive Worlding of Radical Right Digital Media, Feminist Media Studies, DOI: 10.1080/14680777.2023.2274280
Dincolo de mediul academic, are o experiență de peste 20 de ani de activism civic; timp de opt ani, până în 2013, a fost președinta Centrului de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA. Este implicată în acțiuni care sprijină drepturilor femeilor și egalitatea de gen, pentru prevenirea și combaterea violenței de gen ori de rezistență față de campaniile și politicile anti-gender. Publică articole de opinie și diseminează către publicul larg teme diferite referitoare la egalitatea de gen și democrație.
Toate locurile pentru această conferință au fost ocupate. Pot participa numai persoanele care s-au înscris și figurează pe listă.