13 decembrie 2024, 17.30 - 19.30
CPES – Centrul pentru Politicile Egalității de Șanse,
Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București
Str. Spiru Haret, nr. 8
Sala Ghiță Ionescu
Începând cu luna februarie 2024, am inițiat o serie de conferințe științifice ale CPES pe teme din sfera studiilor de gen. Vă invităm la conferința din luna decembrie:
Câmp literar și intersecționalitate - posibilități de lectură
susținută de Roxana Eichel, lect. univ. dr., Facultatea de Litere (Universitatea din București)
Conferința va fi comentată de dr. Andrada Yunusoğlu (discussant)
Rezumat: Dacă în critica și teoria literară produse în spațiul românesc în ultimele decenii s-a dezvoltat semnficativ lectura sociologizantă a textului și a imaginii, prin metode care permit armonizarea unei lecturi interrne cu lectura externă, încă este izolată privirea critică orientată către elemente și raporturi de gen, clasă, rasă, etnie, sexualitate, vârstă, dizabilitate ca elemente definitorii ale contextului. Privită atât ca fundal al înțelegerii discriminării multiple, cât și ca factor al „invizibilității” (Crenshaw, Hancock) diferenței sau hibridității, intersecționalitatea poate furniza o perspectivă relevantă asupra producerii, receptării și circulației textelor. Voi încerca să testez această ipoteză sugerând câteva direcții precum: tematizarea aspectelor identității în mod intersecțional în literatură, unghiul intersecțional din care pot fi identificate și comentate prejudecăți și stereotipuri în critica literară, poziționările autoarelor/autorilor/x față de intersecțiile și interstițiile identității.
.
Descriere biografică: Roxana Eichel este lector la Facultatea de Litere a Universității din București. Predă teoria literaturii, precum și cursuri opționale dedicate genului („Gen, feminism, literatură – perspective teoretice”) și culturii populare („Diversitate culturală în ficțiunile polițiste europene contemporane”). A fost asistent de cercetare în cadrul proiectului DETECt (Detecting Transcultural Identity in European Popular Crime Narratives, https://www.detect-project.eu, Horizon 2020). De asemenea, este interesată de literatura mondială; a tradus în limba română volumul Cum comparăm literaturile. Studiile literare într-o epocă a globalizării (2023, Ed. Tracus Arte) de David Damrosch. A publicat volumul Critica regăsirii. Matei Călinescu, Virgil Nemoianu, Toma Pavel – dialogul contextelor românești și transnaționale, e-book, Ed. Humanitas, București, 2020.
Participarea la conferință se face prin înscrierea la acest link.