Lărgirea Schengen și implicațiile pentru politicile de migrație în România și UE

O analiză intersecțională a securității frontierelor







4 iulie 2024, 17:00 – 19:00

Sala P.P. Negulescu, Facultatea de Științe Politice

Str. Spiru Haret nr. 8

 

Centrul pentru politicile egalității de șanse vă invită la conferința 




Lărgirea Schengen și implicațiile pentru politicile de migrație în România și UE

O analiza intersecțională a securității frontierelor

 

susținută de Ioana Vrăbiescu

Conf. univ. dr., Vrije Universiteit Amsterdam

 

Moderatoare: Conf. univ. dr. Miruna Butnaru-Troncotă (DRIE – SNSPA)

 

Prelegerea de față este un prim pas către înțelegerea importanței discuțiilor despre gen și intersecționalitate când vine vorba de protejarea frontierelor naționale, ale UE, și spațiul Schengen. Pornind de la studiul etnografic axat pe criminalizarea, detenția și deportarea imigranților în spațiul Uniunii Europene, voi încerca să deslușesc cum lucrătorii din unitățile de protejarea granițelor UE/Schengen înțeleg rolul lor în mecanismul de mobilitate forțată agreat în Europa. În felul acesta deschidem discuția despre responsabilitate și etică în politicile migrației care privesc atât cadrul național cât și cel European.

 Dr. Ioana Vrăbiescu este conferențiară la Universitatea din Amsterdam. Prin proiectele ei de cercetare interdisciplinare, Ioana analizează rolul emoțiilor etice în dispozitivul de control al migrației (Affective Borders) și explorează intersecția dintre schimbările climatice și mobilitatea forțată a oamenilor și nu numai (Engaged Scholarship against Climate Change). Experiza Ioanei cuprinde cercetări calitative în organizarea statală (servicii sociale, poliție, imigrări) a supravegherii, detenției și deportărilor cetățenilor europeni pe teritoriul UE. Ioana are cercetări calitative făcute în Franța, Marea Britanie, Spania și Romania, unde consecvent, a folosit analiza intersecțională. 

Pentru înscrieri accesați acest link

Conferința este organizată în cadrul Proiectului de cercetare 2024 - MCT - 0063 UEFISCDI mobilități tineri cercetători din diaspora.