27 iunie 2024, 14.00 - 16.00

Sala Mattei Dogan, Facultatea de Științe Politice

str. Spiru Haret nr. 8

Centrul pentru politicile egalității de șanse vă invită la conferința 


Al treilea val de autocratizare din perspectiva politicilor de gen

susținută de Cristina Chiva

lecturer, University of Salford, Manchester, Marea Britanie

Moderatoare: Ionela Băluță

În prezent, ne confruntăm cu un al treilea val de autocratizare, caracterizat de erodarea instituțiilor democratice atât în ​​democrațiile noi, cât și în cele consolidate (Freedom House 2024, V-Dem Institute 2024). Atacurile împotriva egalității de gen sunt o componentă intrinsecă a proceselor de autocratizare nu numai in Europa Centralǎ şi de Est, dar şi în întreaga lume ( Kuhar și Paternotte 201 7, Krizsán și Roggeband 2019, Krizsán și Roggeband 2021, Ayoub și Stoeckl 2024). Această prelegere prezintă principalele caracteristici ale celui de-al treilea val de autocratizare din perspectiva politicilor de gen, cu scopul de a situa România în contextul acestor provocǎri recente şi de a identifica principalele modalitǎți de stimulare a rezilienței democrației în România şi în Uniunea Europeană.

Dr Cristina Chiva este Lector Universitar în Politica Uniunii Europene la Universitatea din Salford Manchester, Marea Britanie. Proiectele sale de cercetare se concentreaza pe reprezentarea de gen in Europa Centrala si de Est. Publicatiile sale recente includ: Gender, Institutions and Political Representation: Reproducing Male Dominance in Europe’s New Democracies (Palgrave Macmillan, 2018), şi ‘Gender and democratic resilience against autocratisation: the case of Romania’s “gender identity” bill’ (European Journal of Politics and Gender, 2023). 

Pentru înscrieri accesați acest link

Conferința este organizată în cadrul proiectului de mobilitate pentru cercetători diaspora 2024 - MCD - 0303 - UEFISCDI.