Centrul pentru Politicile Egalității de Șanse vă invită 

11 aprilie 2025, 17.00 - 19.00

CPES – Centrul pentru Politicile Egalității de Șanse, 

Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București

                  Str. Spiru Haret, nr. 8, sala Mattei Dogan                                                                                          

Începând cu luna februarie 2024, am inițiat o serie de conferințe științifice ale CPES pe teme din sfera studiilor de gen. 

                Vă invităm la conferința din luna aprilie 2025:

 Gen și infrastructură: experiențele femeilor din mediul rural 


 susținută de Adela Alexandru, doctoră în științe politice activistă feministă, organizatoare comunitară la Centrul FILIA,  


Conferința va fi comentată de conf. univ. dr. Oana Băluță, Facultatea de Științe Politice, SNSPA


Rezumat: Utilizarea și beneficiile aduse de infrastructură nu sunt distribuite uniform în societate, ci reflectă și adâncesc inegalitățile de gen. În multe zone din România, femeile, în special cele din comunitățile rurale marginalizate, sunt cele mai afectate de lipsa infrastructurii de bază, fiind nevoite să suporte zilnic consecințele unui sistem care le ignoră nevoile și le limitează oportunitățile. Lipsa accesului la drumuri asfaltate, apă curentă, electricitate sau servicii de sănătate nu doar că le limitează posibilitățile economice și sociale, dar le și amplifică vulnerabilitățile și le suprasolicită munca domestică. Cu toate acestea, infrastructura nu este parte din discursul pentru egalitate de gen, iar problemele legate de acces rămân adesea invizibile în discursurile publice, prioritățile de dezvoltare și alocări bugetare.

Această prelegere își propune să analizeze impactul acestor inegalități dintr-o perspectivă feministă, pornind de la rezultatele cercetării mele doctorale, susținută public în iulie 2024 și aflată în curs de publicare. Studiul se bazează pe date calitative colectate în cadrul a 5 focus-grupuri desfășurate în sate din județele Argeș, Ialomița și Bacău, și aduce în prim-plan experiențele trăite ale femeilor din comunități rurale marginalizate. Analiza urmărește să evidențieze modul în care precaritatea infrastructurii afectează viața de zi cu zi a acestor femei, structurat în jurul următoarelor dimensiuni: accesul la infrastructura de transport, la servicii de bază (apă curentă, energie electrică), gestionarea deșeurilor, transportul public și accesibilitatea infrastructurii de educație, sănătate, muncă, relația cu autoritățile locale și mecanismele de reprezentare a intereselor comunității, precum și impactul infrastructurii asupra diviziunii de gen a muncii.

Pornind de la aceste probleme, prelegerea va explora strategiile prin care femeile din aceste comunități răspund precarității infrastructurale și modalitățile prin care își revendică drepturile. Deși organizarea comunitară nu poate substitui responsabilitatea statului, ea poate reprezenta o formă de rezistență și un mecanism prin care femeile se coalizează pentru a exercita presiune asupra autorităților locale și naționale. Astfel, vom analiza procesele de mobilizare colectivă, obstacolele întâmpinate în organizare și câteva exemple relevante de acțiuni comunitare desfășurate în ultimul an. 

Scurtă prezentare biografică: Adela Alexandru este expertă egalitate de gen și organizatoare comunitară. Crede că a fost feministă dintotdeauna, la fel ca mama ei, dar nu a avut termenii și instrumentele necesare pentru a înțelege acest lucru până în 2016 când a ajuns la Centrul FILIA.
Cu un parcurs academic în științe politice și studii de gen, Adela își ia energie din munca de teren, din discuțiile avute în comunități, la firul ierbii. În 2023, a obținut o specializare în organizare comunitară după un schimb de experiență în Statele Unite (GLC Professional Fellows), iar în 2024 și-a obținut doctoratul în științe politice, cu o cercetare desfășurată în mediul rural despre impactul disproporționat al infrastructurii asupra femeilor (în curs de publicare).  Știe că alături de colegele ei, pune în fiecare zi umărul la construirea unui viitor în care vocile tuturor fetelor și femeilor sunt auzite, există  acces la sistemele de sănătate și justiție fără discriminare și femeile decid pentru ele și comunitățile lor.

Pentru a participa la conferință, vă rugăm să vă înscrieți aici.