22 noiembrie 2024, 16.00 - 18.00
CPES – Centrul pentru Politicile Egalității de Șanse,
Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București
Str. Spiru Haret, nr. 8
Sala Ghiță Ionescu
Începând cu luna februarie 2024, am inițiat o serie de conferințe științifice ale CPES pe teme din sfera studiilor de gen. Vă invităm la conferința din luna noiembrie:
Regimul disciplinar patriarhal al jocurilor video
susținută de Andrei Nae, Lector universitar la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (Universitatea din București)
Conferința va fi comentată de Diana Dragomir (discussant), lector universitar UNATC
Rezumat: În ultimii ani, o serie de studii au scos în evidenţă caracterul ideologic al jocurilor video. Indiferent că vorbim despre perspective materialiste, materialist-dialectice, culturaliste sau chiar postfenomenologice, există un larg consens în ludologie că jocul video este un mediu de comunicare ce produce reprezentări ficţionale structurate de ideologii ale lumii reale şi interpelează jucătorul într-o poziţie de subiect a priori constituită de către medierea tehnologică a jocului. Una dintre ideologiile ce structurează reprezentările procedurale ale jocurilor video şi experienţa de gameplay este sexismul. Chiar dacă poziţia hegemonică a sexismului este în proces de contestare în cultura de gaming, o critică profundă a acestei ideologii este departe de a fi internalizată de către design-ul jocurilor mainstream. În cadrul acestei prelegeri voi articula o critică ideologică a sexismului din jocurile video cu accent pe genul acţiune/aventură şi voi arăta cum combinaţia dintre mecanicile jocurilor şi condiţiile de câştig supun jucătorul unui regim disciplinar patriarhal unde a termina jocul coincide cu înfăptuirea unui rol de gen masculin normativ ce reproduce ordinea patriarhală din lumea reală în lumea ficţională a jocului.
Descriere biografică: Dr. Andrei Nae este lector la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine unde predă cursul de masterat "Jocuri video şi identitate culturală" şi cursurile opţionale "Comunicare narativă în jocurile video" şi "Ideologie în ficţiunea britanică subalternă de după 1945", pe lângă seminare de practica limbii engleze şi literatură engleză de secol XX şi contemporană. De asemenea, este lector asociat la UNATC unde predă cursul de masterat „Jocul video ca formă de artă.” Interesele sale de cercetare sunt ludologia, studiile culturale şi naratologia. Aceastx a fost implicatx în mai multe proiecte de cercetare, cel mai important fiind "Discurs colonial în jocurile video" finanţat de UEFISCDI unde a ocupat poziţia de director. Printre publicaţiile sale principale se numără monografia Immersion, Narrative, and Gender Crisis in Survival Horror Video Games publicată de Routledge în 2021, articolul “From Saviour to Colonial Perpetrator: Manipulating Player Empathy in Silent Hill 2 and Silent Hill Origins” publicat în Parallax în 2022 şi volumul colectiv Video Games between Postcolonialism and Postcommunism în curs de apariţie la De Gruyter. Actualmente conduce proiectul de cercetare "Consonanţă ideologică în jocurile video" finanţat de Institutul de Cercetări al Universităţii din Bucureşti (ICUB)
Participarea la conferință se face prin înscrierea la acest link.