Democrație și reprezentarea politică a femeilor

Démocratie et représentation politique des femmes

 

11 martie 2024

14:00-16:00

 

Casa Eliad

Bd. Mircea Vodă nr. 5, București

 

Moderatoare:

Ionela BĂLUȚĂ, directoare CPES

 

Cuvânt de deschidere:

E.S. Dl Gavin BUCHAN, ambasador al Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova

 

Participante:

Mara Daniela CALISTA, deputată PNL, vicepreședintă a Comisiei pentru egalitate între femei și bărbați

Oana-Alexandra CAMBERA, deputată REPER, coinițiatoare a platformei „România la Feminin”

Alina GÎRBEA, membră USR, cofondatoare ”Femei în politică”

Roxana MÎNZATU, secretară de stat în subordinea Prim-ministrului

 

Comitet de organizare:

Ionela BĂLUȚĂ, prof. univ. dr. FSPUB și directoarea CPES

Simona NECULA, cercetătoare științifică CEREFREA, Universitatea din București și membră CPES

Victor Constantin VLĂDUȚ, doctorand FSPUB

 

Parteneri:

Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova

Centrul FILIA

 

Eveniment cu traducere simultană franceză-română, română-franceză.

 La ora 16:00 participantele și participanții sunt invitați la un cocktail, pentru a continua dezbaterile într-un mod mai informal.


Locurile sunt limitate, vă rugăm să vă înscrieți / Les places sont limitées, vous devez vous inscrire: aici


Vous pouvez accéder le programme en français ici


Descrierea evenimentului / Description de l'événement

Egalitatea de gen reprezintă un indicator al calității democrației. Reprezentarea echilibrată a femeilor și bărbaților în spațiul politic și integrarea intereselor femeilor pe agenda politică sunt condiții esențiale pentru egalitatea de gen.

 

În 2023, România s-a situat pe ultimul loc în Indexul european al egalității de gen, cu scorul cel mai mic înregistrat la domeniul ‟Putere” (care măsoară accesul femeilor la poziții de conducere și de decizie în domeniul politic și economic). La ultimele alegeri s-a înregistrat o scădere a numărului de femei alese, la toate nivelurile de reprezentare politică. La alegerile europene din 2019, procentul femeilor care au obținut un mandat este de doar 21,2%, în scădere cu 13,3% față de 2014. La nivel local, în 2020 doar 5,4% femei au reușit să obțină un mandat de primar. Iar la alegerile parlamentare, numărul femeilor a scăzut, femeile reprezentând doar 18,5% dintre parlamentari. În 2023, trei proiecte legislative care propuneau diverse formule de cote de gen pentru alegerile din 2024 au fost înainte în Parlament. Niciunul nu a ajuns să fie pus pe ordinea de zi a camerei decizionale. Așadar, toate alegerile din acest an se vor organiza fără nicio prevedere legislativă care să impună măcar o prezență de 30% a femeilor pe locuri eligibile. Dar nu numai numărul (reprezentarea descriptivă) contează, ci și susținerea unei agende politice care să reflecte nevoile și interesele femeilor (reprezentarea substantivă). Iar aici lucrurile stau și mai prost. În general, programele electorale, și programele de guvernare acordă un loc marginal problemelor cu care se confruntă femeile și ignoră – dacă nu chiar perpetuează – reprezentări sociale și valori patriarhale și sexiste.

În contextul anului 2024, care aduce în România patru rânduri de alegeri, o discuție despre reprezentarea politică a femeilor este absolut necesară.

 

Dezbaterea noastră reunește femei care au experiență în spațiul politic: experiență la nivelul partidelor politice, experiență în funcții de reprezentare, experiență în funcții de consiliere. De asemenea, toate invitatele au vorbit, de-a lungul anilor, despre diverse aspecte legate de reprezentarea substantivă a femeilor.

 

Principalele întrebări de la care va porni discuția cu invitatele noastre sunt:

Care sunt obstacolele cu care se confruntă femeile în spațiul politic și ce recomandări aveți pentru tinere interesate de o carieră politică?

Care sunt prioritățile legate de drepturile și nevoile femeilor pe care vă propuneți să le susțineți în 2024, atât în interiorul partidelor politice cât și dezbaterile publice?

 

Încurajăm studentele și studenții să participe cât mai mult la dialogul cu invitatele noastre.



Prezentarea participantelor / ților 

Présentation des intervenant.es

 

 

Ionela BĂLUȚĂ, directoare CPES

Ionela Băluță este profesoară la Facultatea de științe politice a Universității din București și directoare a Centrului pentru politicile egalității de șanse. Aceasta este sociologă specializată în studii de gen, cu un doctorat obținut la École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS Paris, 2005). În 2017, a obținut abilitarea pentru conducerea de doctorate în științe politice, cu o teză despre potențialul cognitiv al genului în științele politice. În 2011, a inițiat primul și singurul program de masterat profesional din România în domeniu (Politicile egalității de șanse în context românesc și european, Universitatea din București). A coordonat și a participat la numeroase proiecte naționale și internaționale pe tema egalității de șanse și a egalității de gen și a publicat cărți și articole în reviste de circulație internațională. Printre altele, a lucrat pe tema (sub)reprezentării politice a femeilor, cea mai recentă analiză pe această temă datând din 2021: Ionela Băluță & Claudiu Tufiș, Reprezentarea politică a femeilor în România, Friederich Ebert Shtiftung, https://romania.fes.de/ro/publicatii.

 

 

E.S. Dl Gavin BUCHAN, Ambasador al Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova

Gavin Buchan (licențiat în filozofie, Memorial University of Newfoundland, 1991; masterat în relații internaționale, Queen’s University, 2010) s-a alăturat Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Internațional din Canada în 1992.

La sediul central, el a lucrat în cadrul Diviziei pentru drepturile omului, al Diviziei pentru relații de apărare și al Diviziei de elaborare a politicilor. Cel mai recent, a ocupat funcția de director general pentru politici de dezvoltare, și consilier special al directorului general pentru dezvoltare. De asemenea, a ocupat funcția de director al politicii NATO și al politicii privind Afganistanul în cadrul Departamentului Apărării Naționale și în cadrul Biroului Consiliului Privat. În străinătate, a lucrat la Praga, Haga, Kandahar și Amman, pe lângă misiuni speciale la New York, Pristina, Dublin și Tampa.

  

Mara Daniela CALISTA, deputată PNL, vicepreședintă a Comisiei pentru egalitate între femei și bărbați

Mara Daniela CALISTA este o politiciană cu o experiență de peste 15 ani în lumea politică, în special în domeniul legislativ. Este licențiată în științe politice și are un masterat în „Politică, gen și minorități”, ambele diplome fiind obținute la SNSPA. Printre altele, este expertă în dreptul muncii. În ultimii 7 ani, ea s-a concentrat pe patru domenii principale: dreptul muncii (sistemul de salarizare, sistemul de pensii etc.), creșterea responsabilă a ratei natalității (cu un accent deosebit pe femei și mame), egalitatea de șanse între femei și bărbați (muncă egală, salarii și pensii egale, sprijin pentru femei în poziții de decizie, în special în politică), drepturile omului (drepturile persoanelor cu handicap, combaterea violenței împotriva femeilor etc.).

  

Oana-Alexandra CAMBERA, deputată REPER , coinițiatoare a platformei „România la Feminin”

Oana Cambera este deputată de Ilfov a partidului REPER din 2020, membră în Comisia pentru administrație publică și în Comisia pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați. În cei peste 3 ani de când se află în Parlament, a abordat teme legate de drepturile omului precum drepturile femeilor (prevenirea și combaterea violenței domestice, susținerea dreptului femeilor de a alege asupra propriului corp), susținerea parteneriatului civil. Printre reușitele acesteia în domeniul drepturilor femeilor se numără legea prin care se acordă sprijin femeilor afectate de violența domestică, respectiv includerea lor în categoria beneficiarilor de locuințe de necesitate și sociale. Alte proiecte depuse se referă la garantarea dreptului la proceduri de întrerupere a sarcinii și informare corectă pentru categorii vulnerabile, acces la formare profesională gratuită pentru victimele violenței domestice și decontarea de către stat a unor tehnici de reproducere umană asistată medical.

  

Alina GÎRBEA, membră USR, cofondatoare „Femei în politică”

Membră USR din 2020, Alina Gîrbea este cofondatoare a proiectului „Femei în Politică”, candidată din partea Aliantei Dreapta Unită la alegerile europarlamentare şi președintă a filialei USR Benelux. Proiectul “Femei în politică” îşi doreşte să atragă mai multe femei înspre mediul politic, să contribuie la o mai bună promovare a lor, dar şi să pună în discuție politici publice care să se adreseze femeilor ținând cont de nevoile acestora. Alina Gîrbea este funcționară europeană permanentă. Ea este absolventă de Științe politice, secția engleză, la Universitatea București (2007), dar are și un master în Afaceri europene la Sciences Po Paris (2009). În ultimii 14 ani a lucrat în multiple instituții europene, acumulând o experiență vastă despre procesul de luare al deciziilor la nivel european. În perioada 2010-2015 aceasta a fost una dintre persoanele care au fondat şi au pus pe roate asociația Europuls, care dezbate şi popularizează tematici europene.

  

Roxana MÎNZATU, secretară de stat în subordinea Prim-ministrului

Roxana Mînzatu (43 de ani), a fost deputată PSD Brașov (2016-2020) și ministră al fondurilor europene (2019), iar din 2022 este Secretară de Stat în subordinea Prim-ministrului României. Este absolventă de Științe Politice la Universitatea din București (2002), cu un master în Integrare europeană (2005) și un certificat executiv în programul Public Leadership Credential al Harvard Kennedy School of Government (2022) și o experiență de 20 de ani în domeniul fondurilor europene. Ea sprijină adoptarea unui sistem de cote pentru stimularea reprezentării echitabile a femeilor și bărbaților în funcții publice încurajând participarea femeilor la luarea deciziilor, atât în sectorul public cât și în cel privat. Atât ca deputată, cât și ca ministră, a susținut utilizarea banilor europeni pentru combaterea violenței împotriva femeilor, dar și pentru programe de screening pentru depistarea precoce a unor boli grave. A fost implicată în îmbunătățirea legii adopțiilor interne, dar și a programului de finanțare a afacerilor debutante, Start Up Nation. Lucrând cu Consiliul Național al Elevilor, a elaborat legea 109/2020 privind accesul tuturor elevilor la educația digitală.