15-31 ianuarie 2021: LITERATURA NAȚIONALĂ. FIGURI DE FEMEI
Literatura Națională. Figuri de femei
PROIECT INIȚIAT DE ASOCIAȚIA ADO - ARTĂ PENTRU DREPTURILE OMULUI ÎMPREUNĂ CU CENTRUL DE TEATRU EDUCAȚIONAL REPLIKA
CO-FINANȚATOR: MIN. CULTURII (parte din proiectele selectate pentru a fi sprijinite cu ocazia Zilei Culturii Naționale)
PARTENERI: UNIV. BUCUREȘTI - FAC. DE ȘTIINȚE POLITICE, CENTRUL FILIA ȘI COLEGIUL NAȚIONAL BILINGV ”G. COȘBUC”
15-31 IANUARIE 2021/ ONLINE
ADO propune un proiect de documentare, cercetare și explorare artistică și educațională a unor texte reprezentative pentru literatura sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX, texte care aparțin unor personalități ale culturii române care nu se află în centrul studiilor literare. Miza proiectului este de a scoate la lumină autoare puțin cunoscute în literatura și publicistica din România, al căror destin literar este insuficient documentat, pentru a le oferi acestora o vizibilitate mai mare în rândul publicului larg și pentru a accentua rolul lor cultural, social și politic. „Literatura Națională. Figuri de femei” propune o serie de 5 spectacole-lectură (lecturi performative) filmate, care au în centru texte scrise de Calypso Botez, Constanța Dunca- Șchiau, Maria Buțureanu, Adela Xenopol și Ecaterina Arbore.
Selecția și dramatizarea textelor vor fi realizate de către Mihaela Michailov (scriitoare, profesoară de dramaturgie). Ionela Băluță – profesoară la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București, o va consilia pe Mihaela Michailov în alegerea textelor și va modera dezbaterile de la finalul proiectului, centrate pe problematici din operele menționate. Textele vor fi interpretate de actrițe reprezentative din generațiilor lor – Mihaela Rădescu și Katia Pascariu, cărora li se vor alătura două tinere din trupa de teatru de adolescenți Brainstorming – Ana Maria Naidin și Ana Salomia. Produsul final va consta în 5 lecturi performative filmate și montate de Eliza Zdru (regizoare de film) și regizate de Radu Apostol, care vor fi difuzate în mediul online. În cadrul proiectului va mai fi realizată o discuție cu eleve și elevi de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București și o discuție cu studentele și studenții de la Masterul Politicile egalității de șanse în context românesc și european (FSPUB). Recuperarea acestor autoare contribuie la o cunoaștere aprofundată a culturii naționale.
ECHIPA PROIECT: Mihaela Michailov, Radu Apostol, Eliza Zdru, Ionela Băluță, Mihaela Rădescu, Katia Pascariu, Ana Maria Naidin, Ana Salomia.
Detalii și intervenții din cadrul proiectului: https://vimeo.com/showcase/8048449